Erdőben aludnék, de hol....

2020. február 1.

tippek erdei szálláshoz

Számos lehetőség áll rendelkezésre, hogy ha megszeretnénk szakítani egy hosszabb túrát az erdőben, vagy egy teljes hétvégére el szeretnénk vonulni a világ zajától.. Alapvetően három nagy csoportra oszthatók az erdei szállások, így léteznek turistaházak, kulcsosházak és bivak-szállások. Hogy éppen melyikre esik a választásunk, függ attól, hogy mennyire vagyunk kalandor kedvűek, vagy mennyit szeretnénk szánni anyagilag a pihenésre.

A legkényelmesebb szálláshely: a turistaház

A három közül, természetesen a turistaházak a legkényelmesebbek, hiszen itt gyakran működik egy konyha is, ahol tudunk melegételt fogyasztani, sőt esetleg olyan modernebb szolgálatások is szerepelnek a kínálatban, mint a szauna, dézsa, vagy jakuzzi. Persze az ár is ennek függvényében emelkedik! Ezekre a helyekre érkezhetünk előre egyeztetés nélkül is, hiszen általában mindig nyitva vannak, azonban, ha biztosak szeretnénk benne lenni, hogy nem maradunk szállás nélkül, érdemes előre foglalni szobát, vagy matracszállásos helyet (az utóbbi esetében egy szobában több túrázó társsal is osztozkodnunk kell). Ma már a legtöbb turistaháznak van weboldala, vagy facebook oldala az elérhetőségekkel együtt!

A hagyományos szálláshely: a kulcsosház

A kulcsosházak kicsit másképpen működnek, itt nem tudjuk előre egyeztetés nélkül elfoglalni a szállást, hiszen rendszerint zárva vannak, és az üzemeltető, vagy a „kulcs őrzője” a közeli településen lakik. Így előzetesen telefonon kell foglalnunk helyet! A legtöbb kulcsosház üzemeltetőjének az elérhetősége megtalálható interneten, de akadnak még olyan hagyományosabb helyek is, ahol egyedül a ház oldalán szereplő tábláról tudjuk leolvasni a felhívandó számot. Így érdemes ezeket esetleg egy korábbi túra alatt feltérképezni. A kulcsosházak használatának meg van az íratlan szabálya, mivel nincs állandó személyzet, mindig nekünk kell kitakarítani magunk után, hogy olyan formában hagyjuk ott a házikót, ahogyan találtuk. Ha használunk a bekészített tűzifából, vagy konzervekből, mindig pótoljuk azokat! 

 

Fontos, hogy a kulcsosházak esetében ne számítsunk akkora kényelemre, mint a turistaháznál, sokszor megeshet, hogy csak a közeli forrásból tudunk tiszta vizet hozni, vagy nem találunk benne WC-t, fürdőt… Azonban igazán természetközelien tölthetünk el pár éjszakát!

A legizgalmasabb szálláshely: a bivak-szállás

A legsportosabb, és egyben legizgalmasabb a bivak-szállás. Itt nem kell elkérnünk senkitől sem a kulcsot, sőt nem kell fizetnünk sem a szállásért, hiszen ezek a helyek mindig nyitva vannak a turisták előtt. Azonban könnyen meglehet, hogy nem egy házikót kell elképzelnünk az erdő mélyén, hanem egy barlangot kis kályhával, és pár fa priccsel, amire ledobhatjuk a hálózsákunkat, mint pl. a bükki Cserepeskői-barlang. 

 A bivak-szállások soha sem luxus helyek, hiszen nincs igazából karbantartójuk, csak az arra járó, és azt használó turisták tartják rendben őket. Így ezekre is vonatkozik az a szabály, hogy mindig úgy hagyjuk őket, ahogyan mi találtuk, és töltsük fel a bekészített tűzifa, konzerv készleteket. Ahogyan nekünk jól esett, hogy nem kellett még faaprítással vesződni a kályhához, másnak is jól fog! 

 Azonban mivel ide nem tudunk előzetesen bejelentkezni, maximum a helyi erdészetnek, vagy vadásztársaságnak tudjuk jelezni, hogy kint szándékozzuk tölteni az éjszakát, itt él az első helyfoglaló joga! Tehát azé a szállás, aki előbb érkezik, vagy ha nagyobb, esetleg meg kell osztanunk azt másik lakóval is!

Pechtol Szabolcs, alapító

A legbevállalósabb szálláshely: a vadkemping

Ha igazán nomád körülményekre vágyunk, akkor azt a lehetőséget is választhatjuk, hogy nem a térképen is jelölt szállások egyikét keressük fel, hanem vadkempingezünk. Az erdőhasználati szabályok szerint, egy éjszakára bárhol felverhetjük a sátrunkat (persze ha érdeklődtünk, hogy nem zavarjuk a vadászatot, erdészeti munkát vele), azonban a több éjszaka eltöltéséhez már külön engedélyre lesz szükségünk az aktuális erdőrészt kezelőtől.

Hazánkban még gyakorlatilag bárhol biztonságosan vadkempingezhetünk, azonban a környező részeken, pl. Erdélyben, Felvidéken ez már nincs így! Itt a medve, farkas jelenléte miatt, csak kijelölt kempingező helyekre ajánlatos menni, vagy minimum olyan területre, ahol többen vadkempingeznek legálisan, mint például a Glavoj-fennsík (Nagyvárad mellett).