A tökéletes túranadrág nyárra!

2021. július 14.

Így találd meg a tökéletes túranadrágot a nyárra!

Tűző napsütés, rekkenő hőség, heves zivatarok, változékony terepviszonyok, sűrű aljnövényzet és rovarcsípések – ilyen kihívásokra kell felkészülnie annak, aki a nyári hónapokban túrázni indul. Ahhoz, hogy ebben az időszakban is jól sikerüljenek a kirándulások, érdemes a céljainknak megfelelő, minőségi túranadrágot választani. A tökéletes túranadrág titkát évtizedek óta kutató svéd márka, a Fjällräven szakértői ehhez gyűjtöttek össze hasznos tippeket.

A közelgő nyár a legelszántabb természetjárók számára is sok kihívást tartogathat, ezért alaposan fel kell készülni a hőségben megtett túrákra. Különösen fontos ilyenkor a jól megválasztott felszerelés, amely megkönnyíti a kirándulók életét. A megfelelő túranadrág az első lépés egy izgalmas kaland felé, de mire kell figyelni a tökéletes nyári darab kiválasztásakor? A Fjällräven márka a túranadrágok szakértőjeként segít megválaszolni a kérdést, hogy a túrázás a hőségben is örömteli élmény legyen.

Az első, és legfontosabb szempont, hogy a nadrágban kényelmesen tudjon mozogni a túrázó: anyaga és szabása tegye lehetővé a könnyed mozgást a gyaloglás, a sátorverés és a tűzgyújtás során is. A rugalmasság mellett a nyári hónapokban elengedhetetlen a megfelelő szellőzés, hiszen az izzadás akár bőrirritációhoz is vezethet, amely nagyban megnehezíti a mozgás szabadságát.

Mindezek miatt úgy tűnhet, hogy meleg időben rövidnadrágban célszerű útnak indulni, azonban a túrázás során kiemelten fontos a lábak védelme. Hazánk egyes túraútvonalain különösen sűrű aljnövényzettel találkozhatnak a természetjárók, amelyen rövidnadrágban átkelni nem csak kényelmetlen, de akár felületi sérülésekhez is vezethet. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy a nyáron nagy számban felbukkanó rovarok elleni védekezésben szintén nagy segítséget jelent egy hosszúszárú nadrág.

Ha a kiválasztott túraútvonalon a napsütötte, hegygerincen futó ösvények mellett ilyen erdős, sűrű aljnövényzetben és rovarokban gazdag szakaszokra is számítani kell, érdemes egy sokoldalúan használható, jól funkcionáló, szellőző és gyorsan rövidnadrággá átalakítható darabot választani. A svéd Fjällräven kifejezetten ilyen célra fejlesztette ki az Abisko Midsummer nadrágot, amely jól szellőző G-1000 Air Stretch anyagból készült, formás szabása pedig maximális mozgásszabadságot garantál. A nadrág legújabb verzióját térd fölött cipzárakkal látták el, így az a legnagyobb hőségben pillanatok alatt rövidnadrággá alakítható. A kettő az egyben megoldás és a jól csomagolható, könnyű anyag a pakolásnál is nagy előnyt jelent, és helyet szabadít fel a túrázók hátizsákjában.  

Bár fontos felkészülni a hőségre, nem szabad megfeledkezni a nyári időjárás szeszélyeiről sem. A meglepetésszerűen beköszöntő záporok, zivatarok nyomán pillanatok alatt sártengerré válhat túránk útvonala, amelynek leküzdéséhez egy igazán tartós, időjárásálló túranadrágra van szükség. Ilyen a Vidda Pro Ventilated nadrág, amelynek a vadon vagy a nehéz terep sem jelent akadályt. A rendkívül strapabíró darab csípőtől térdig húzódó cipzárjainak köszönhetően fokozottan jól szellőzik, ám vízálló G-1000 Eco anyaga a zordabb időjárási körülményekkel is könnyedén megküzd. Jó hír azoknak, akik a lehető legközelebbről szeretik szemlélni az élővilágot, hogy a Vidda Pro nadrág térdvédőkkel felszerelhető zsebekkel is rendelkezik, így még kényelmesebb lehet a természetfotózás, a botanikai munka vagy az érdeklődő szemlélődés.

A jó nadrág szinte észrevehetetlen, tartós és kényelmes.  A túrázók könnyen ellenőrizhetik, hogy jól választottak-e: még a próbafülkében lépjenek fel egy székre, guggoljanak párat és tegyenek néhány extra hosszú lépést. Ezzel az apró trükkel megbizonyosodhatnak arról, hogy a nadrág szokatlan körülmények között is lehetővé teszi a szabad mozgást. Modelljeink kialakítása során célunk, hogy a természetjárók szinte személyre szabott darabokat találjanak kínálatunkban, ennek érdekében pedig számos tényezőt figyelembe veszünk a tervezésnél. Bátran mondhatom, hogy a Fjällrävennel bárki könnyen megtalálhatja a számára tökéletes nyári túranadrágot” – mondta Henrik Andersson, a Fjällräven tervezési és innovációs vezetője. 

Pechtol Szabolcs, alapító

A Fjällrävenről

1960-ban Åke Nordin alapította meg a Fjällräven céget jelenlegi székhelyén, az észak-svédországi Örnsköldsvikben. Jelenleg a vállalat időtálló, sokoldalú és tartós felszerelései a világ több mint 30 országában elérhetőek. A Fjällräven kínálatában férfi és női outdoor ruházat és kiegészítők, hátizsákok, sátrak és hálózsákok egyaránt megtalálhatóak. A Fjällräven számára kiemelten fontos, hogy az embereket, az állatokat és a természetet egyaránt tiszteletben tartó, felelős vállalatként működjön, és mind több érdeklődő figyelmét felkeltse a túrázás szépségeire. A cég két népszerű outdoor kezdeményezést hívott életre, a Fjällräven Classic-ot és a Fjällräven Polar-t, mindkét túrán ezres nagyságrendben vesznek részt éves rendszerességgel.