Hatszorosára nőtt Gemencen az öreg erdők száma

2023. április 8.

Hatszorosára nőtt Gemencen az öreg erdők száma

Gemenc erdőjét gigantikus fák rengeteként is emlegethetjük. Itt található Magyarország legnagyobb fája, a 12 méteres törzskerületű Pörbölyi Titán, melyet érdemes személyesen is megölelni. A közel 100 éves csomoros fekete nyárfa a Móric-Duna partján áll, és szép példája a tudatos erdőgazdálkodásnak.

Az Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdőjét megőrző és kezelő Gemenc Zrt. az elmúlt öt év alatt közel 2,5 ezer hektáron végzett erdőfelújítást, 67 hektáron pedig új erdőt telepített. Összesen 5,3 millió őshonos facsemetét ültettek el. Emellett a szociális tűzifa program keretében majdnem 6 ezer köbméter tüzelőfát biztosítottak a rászorulóknak. Az elmúlt 25 évben a gemenci erdészek felelős erdőgazdálkodásának eredményeként meghatszorozódott az öreg erdők száma, ha csak a száz évnél idősebb erdőállományok területét nézzük.

A védett madarak, a világhírű gímszarvas- és nagyvadállomány, a ritka állatfajok és a különleges növényvilág, valamint a törvényi védelem alatt álló erdőállományok elképesztő élményt nyújtanak, melyeket bárki felfedezhet a gemenci erdészek szakértő segítségével.

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön található, és ez a legtöbb szervezett túra kezdő- és végpontja. Itt indul a Gemenci Állami Erdei Vasút, és lehetőség van megtekinteni az interaktív és ismeretterjesztő „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című kiállítást, valamint a Habsburg Frigyes vadászkastélyt mintázó, újjáépített, vörösfenyőből készült Millenniumi Pavilont, amelyet eredetileg 1896-ban a városligeti Ezredéves Kiállításon állítottak fel. Az épület otthont ad továbbá a „Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas” című kiállításnak is. A központból induló ösvényen néhány perces sétával elérhető a nagyrezéti Vadmegfigyelő, ahol az érdeklődők találkozhatnak gímszarvasokkal és vaddisznókkal. A legkisebbeket játszótér is várja, emellett ingyenes parkolás, büfé és vizesblokkok teszik kényelmessé az ökoturisztikai élményeket. A világhírű gemenci gímszarvas bőgési időszakában a Gemenc Zrt. szervez olyan szarvasbőgés-hallgató túrákat, amelyeken bárki megcsodálhatja a szerelmes bikák különleges nászdalát, úgy hogy közben nem zavarja a vadállományt.

A Gemenci Állami Erdei Vasút szolgáltatásai nemcsak a bakancsos, kerékpáros és vízi turisták számára nyújtanak kényelmes közlekedést, hanem az erdőgazdálkodást is támogatják, valamint az árvízvédelmi mentésben is szerepet vállalnak egészen az árvíz érkezése előtti utolsó pillanatokig. A vasút rendkívül népszerű, mivel a Pörbölyről induló menetrend szerinti járatok megállóhelyei nemcsak lenyűgöző ártéri tájakat kínálnak, hanem különleges kiállításokkal is várják a látogatókat. Nagyrezéten a megállótól rövid sétával elérhető a Gemenc Méhészeti Gyűjtemény, amely az erdészház közelében található. Itt a Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület közreműködésével megismerhetőek a méhészet tárgyi emlékei, és a látogatók belepillanthatnak az üvegfalu kaptárokba, ahol valós méhcsaládok élnek és dolgoznak, ez az országban egyedülálló lehetőség. Különleges feladatot lát el a Nyárilegelő megálló, ahol a vízi túrázók leszállnak és a kisvonat speciális teherkocsijaiból emelik le és indítják vízre a kenukat. Az erdőgazdaság szakképzett túravezetői gondoskodnak arról, hogy a kevésbé tapasztalt vagy éppen kezdő vízi túrázók is emlékezetes élményekkel térjenek haza.
A Bati-kereszt kilátó rendkívüli panorámája nemcsak a hangulatos Szekszárdi borvidéket öleli fel, hanem jó idő esetén a Gemenci erdő vonalától egészen a Kelet-Mecsekig terjedő látványt nyújt a szemlélődőnek. Az Alsó-Duna vidékén, néhány hektáros területen találhatók legendás történelmi, kulturális, erdészeti és vadászattörténeti emlékhelyek: a Karapancsa Kastély és Major. Karapancsa nemcsak a Gemenc Zrt. jelenlegi erdő- és vadgazdálkodási központja, hanem két kastély és egy egyedi történelmi díszkert helyszíne is, valamint a környéken 1986-ban elejtett világrekord karapancsai trófea névadója is.

ÉRTED ZÖLD TIPP

A térség kicsiknek és nagyoknak, turistacsoportoknak és osztálykirándulóknak, családoknak és párban vagy egyedül vándorlóknak, de kerékpárosoknak is tökéletes célpont! Kirándulóutak sokasága, éttermek, szálláshelyek és rengeteg programlehetőség várja az arra látogatókat – minden évszakban megtalálhatjuk a nekünk megfelelő lehetőséget egy kis barangolásra!

VEDD FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

KÖVESS MINKET!

© 2022